dilluns, 30 de desembre del 2013

ELS XIQUETS MORISCS MANIFESTATS A LA MARINA ALTA

 Mapa: Viquipèdia

El rei Felip III va nomenar diferents comissaris per tal que fessen un registre de tots els fills de conversos que havien quedat al regne de València després de l’expulsió, on figurarien les següents dades: el lloc d’on provenien, l'edat, les característiques físiques i qui era el seu presentador.

En l’Archivo General de Simancas[1] es conserven 6 llistes que comprenen diferents àrees geogràfiques:

La primera d’elles fa esment de 36 morisquets que residien a la vila d’Ontinyent.

La segona i la tercera en recullen 377 i 221 respectivament, que foren presentats a la ciutat de València davant del doctor Pablo Baziero, membre del Reial Consell.

La quarta fa referència a 428 morisquets que vivien a les comarques muntanyenques situades a l’oest de la ciutat de València.

La cinquena abasta la zona compresa entre la vila d’Alcoi i el lloc de Guadasséquies i comptabilitza un total de 190 infants. 

La sisena registra els morisquets que hi havia a la franja de costa que va des de l’Horta de València fins a la ciutat d’Oriola i, per tant, hi apareixen esmentats els de la comarca de la Marina Alta, tret dels d’Alcalà que figuren a la cinquena. La xifra dels que la integren s’eleva a 1.197 xiquets i és, per això, la més nombrosa de totes. El comissari encarregat de confegir-la fou Francisco de Vargas, a qui va auxiliar Pedro de Peralta[2], el seu escrivà. El contingut d’aquesta llista és el que interessa per a l'elaboració de quadres-resums de la situació a les diferents poblacions de la Marina Alta, que seran publicats en les properes entrades d'aquest blog.

(Del llibre La senda de l'èxode. Els moriscs de la Marina Alta i la seua empremta després de 1609, pàgina 126) 



[1] Archivo General de Simancas, Sig. E 243, Lligalls 241 i 243.
[2] Les dades han estat preses de Los morisquillos, un estudi fet per l’investigador Ignasi Gironés i Guillem l’any 2000.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada